Vi hör folk säga att den svenska filmindustrin har haft bättre dagar.
Länge var vi kända för våra djärva berättelser, våra ikoniska regissörer, och den där unika förmågan att få folk att sitta igenom två och en halv timme av existentiell ångest i svartvitt. Men något har hänt.
Biobesöken är fortfarande långt ifrån nivåerna innan pandemin. Svenska produktioner kämpar med lönsamheten. Internationellt ser vi hur filmer som Oppenheimer och Barbie fyller salongerna medan svensk film mest… händer. Och trots att vi har en tradition av att vara innovativa i vårt filmskapande, har vi fastnat.
Frågan är: Vart tar det vägen i en tid av radikal förändring?
STOCKHOLM AI FILM CONFERENCE – ETT FÖRSTA FRÖ AV FÖRÄNDRING
Den 12 mars 2025 samlades filmskapare, innovatörer och branschfolk på Stockholm AI Film Conference. Det kändes som början på AI assisterad eller helt genererad film i Sverige, på riktigt.
För första gången diskuterades AI som ett kreativt verktyg, inte som ett hot. Produktionen blir snabbare, idéerna större, och den ekonomiska barriären lägre. Nu kan oberoende svenska filmare konkurrera på en global nivå, utan att behöva tigga om miljonbidrag eller slåss om plats i ett trångt system och istället fokusera fullt ut på berättelsen och det kreativa samarbetet och skapandet.
Men med stor makt kommer stora frågor…. eller något sånt.
HYPERAKTIV CONTENT ORGASM ELLER TEKNIKFIENTLIG ERMITTILLVARO?
Det finns lite olika sätt att bemöta det vi nu står inför.
- Vi slänger oss in med huvudet först, producerar så mycket vi kan, så snabbt vi kan, ser på kvantitet och clicks över kvalite.
- Vi fördömer allt och skräms av förändringen.
Eller så formar vi utvecklingen i linje med våra bättre värderingar och de visioner som finns inom oss.
En väg där vi tar ansvar för tekniken.
- Vad vill vi berätta?
- Hur använder vi AI på ett sätt som förhöjer filmkonsten, istället för att ersätta den?
- Vad är vårt mest kärleksfulla och kreativa äventyr?
Vi skapar framtidens normer just nu. Vi bestämmer vad AI-film blir i Sverige. Ska vi låta det bli en massproducerad, själlös marknad – eller ett nytt konstnärligt verktyg som förändrar vår branch till det bättre?
ÄGANDESKAP OCH ETIK – NÄR “ATT STJÄLA FRÅN ANDRA” INTE LÄNGRE ÄR ETT ARGUMENT
En av de stora kontroverserna kring AI-film har varit frågan om ägandeskap. “AI stjäl!”, har varit en vanlig kritik. Men nu förändras spelplanen.
Det utvecklas videomodeller som endast använder licensierat material. Innehåll skapas på ett etiskt sätt.
Så vad händer nu? Kommer världen att acceptera AI-film när den görs rätt? Eller kommer vi att fortsätta låtsas som om tekniken inte existerar, tills resten av världen springer förbi oss?
DET ÄR NU VI TAR STÄLLNING
Vi står vid ett vägskäl. AI kan bli en språngbräda till något nytt och givande. Vi behöver använda den rätt, sanningsenligt.
Vi kan välja att inte bara konsumera framtiden, utan skapa den.
Vi kan som filmskapare kliva in i en ny era av kreativitet.
Och det börjar här. Med oss. Med dig.
Så, vad vill du skapa?